Udtalelser

DET SIGES DER OM OS

Marc Maciejewski, tenor i Sound of Joy:

DERFOR SYNGER JEG GOSPEL
“Det er vidst ikke rigtig noget for mig.” Sådan sagde jeg i bedste ‘Normal’-stil til min nuværende korleder, da hun i begyndelsen af foråret foreslog mig at være med i hendes gospelkor i Haderslev. Vi lærte hinanden at kende under en teateropsætning i Aabenraa, og jeg fortalte, hvordan jeg længe har ledt efter et sted, hvor jeg kunne dyrke min store glæde for at synge. “Kom og vær med i ‘Sound of Joy’” sagde hun. Jeg vidste ikke først, hvad jeg skulle sige. Det der gospel er jo noget med at prise Jesus og være ét med Gud og den slags. Slet ikke min kop te. Jeg har aldrig været religiøs, men har altid haft en ustyrlig portion nysgerrighed. Det var også derfor, at jeg, selvom jeg havde sagt nej, faktisk ikke kunne lægge tanken fra mig igen. Jeg fik jo mulighed for at synge.

“Jeg er nok ikke særlig kor-venlig.” Dette var min første forsvarssætning, da jeg nogle dage senere havde fået lidt mere blod på tanden. Det hele lød jo også ret spændende. Ovre i Amerika ser man det ene gospelkor efter det andet sprudle af glæde. Helt ærligt, så kunne jeg også godt bruge noget af den glæde på det tidspunkt i mit liv. ‘Jeg gør det sgu’, tænkte jeg. Det var da i hvert fald værd at prøve. Min korleder havde set noget i mig. Hvorfor ikke prøve at lege med? Hvad angår min kommentar fra før, så handler den om, at jeg har været vant til at synge solo hjemme i stuen. Ville jeg overhovedet være i stand til at føle mig tilpas i et kor? Det var en af de ting, jeg snart ville finde ud af.

‘Er vi ikke flere mænd?’ På trods af en varmere velkomst, end jeg har fået længe, kunne jeg ikke lade være med at undre mig over den meget ulige fordeling mellem kønnene i koret. To mænd, hvoraf jeg var den ene, og en masse kvinder. En del af mig følte, at jeg var gået forkert, mens en anden og vigtigere del begyndte at føle sig speciel. Jeg blev pludselig klar over, hvad jeg kunne tilbyde dette kor. Også selvom jeg ikke er religiøs. Det handlede om simpel klang. En del af noget større. I mit tilfælde, de dybe toner. Min tvivl om min plads i et kor begyndte at forsvinde, og da vi var færdige med den aller første øveaften var jeg helt og aldeles solgt. Ikke til Gud og Jesus, men til lyden af smuk musik skabt af mange stemmer.

“Stil jer mellem to fra en anden stemme end jeres egen!” Da først opgaven var givet, kunne jeg ikke høre andet end frustration i øvelokalet. Åh nej! Hvordan skal vi dog kunne synge en sang trestemmigt, når vi ikke har vores stemmevenner hos os? Dette endte med at åbne mine øjne for alvor for, hvad kor egentlig handler om. Mens jeg stod dér og sang koncentreret, gik der flere ting op for mig. 1. Jeg kan mere end jeg tror, hvis jeg tror på mig selv. 2. Kor handler ikke om at synge højest, men at finde harmonien mellem ens egen og andres stemmer. 3. Det kan være nemmere at fokusere på sit eget, når dem omkring en laver noget helt andet. Nu forstod jeg, at koret og jeg skal samarbejde for at lykkes.

“Hvorfor synger du gospel?” Flere, som kender min mangle på religiøs overbevisning bliver gerne forvirret, når jeg fortæller, at jeg synger i gospelkor. Jeg plejer gerne at sige, at det ikke har noget med religion at gøre for mig. Jo, jeg ved da godt, at det er sange om Gud og Jesus, vi står og synger, men prøv selv at lytte efter nogle af de sange, og glem teksten et øjeblik. Lyt efter melodien, kompositionen og lyden af ordene. Se efter den glæde og oprigtighed, som sangene bliver sunget med. Der gik ikke lang tid i koret, før jeg kunne mærke, at jeg selv blev opfyldt af glæde. Så kunne jeg være nok så ateitistisk og gudsbenægtende. Musikken og sangene gjorde mig glad, og i svære tider var gospel med til at føre mig videre og holde mig oppe. Jeg synger gospel, og jeg er vild med det. Jeg er hverken religiøs eller tosset, men jeg er sikker på, at begge dele kan hjælpe, hvis du tvivler på, om gospel er noget for dig:-)

– 2017
_________

Mikaela Bang Jakobsen, korleder i Sound of Joy:

“Jeg har gennem hele mit liv været vant til lovsang, sang i kirken, korsang og mm. Men jeg stiftede for første gang bekendtskab med gospelgenren, da jeg studerede på musikkonservatoriet i Esbjerg. Der fik jeg en kandidat i musikformidling med specialerne Klassisk Klaver og Korledelse. Under den studietid var det godt at have nogle jobs ude i byen og pludselig en dag stod gospelkoret The Gospellers i Esbjerg og manglede en korleder. Jeg var meget usikker på hvordan man styrede et gospelkor, men så tog jeg ud og mødte dem ved en workshop de holdte hvor Claes Wegener var instruktør og senere hen kom Laura Kjærgaard til byen og holdt en gospelworkshop og efter de oplevelser var jeg helt med på hvad der foregik og jeg var “hooked” derfra og vidste at gospelgenren var kommet for at blive i mit liv.
Efter konservatoriet valgte jeg at tage tilbage til Haderslev hvor jeg kom fra for at studere orgel i Løgumkloster, og noget der ikke kunne slippe mine tanker var, at jeg syntes at Haderslev skulle have et godt gospelmiljø. Jeg har lært så meget gennem min opvækst i Haderslev og gospelmusikken, som jeg kom til at holde så meget af, havde jeg et stort behov for at dele med den dejlige by!
Da jeg fik en aftale igennem med FOF gik min drøm i opfyldelse. Det var en sej kamp at få det sat igang, men det var jeg forberedt på, og 2 mennesker udviklede sig til 10 og før jeg vidste af det havde jeg nok mennesker til et kor. Nu var vi igang! De mennesker hjalp også med at finde frem til navnet vi har idag Sound of Joy, som alle efterhånden har hørt.
Når jeg tænker på hvor vi startede og hvor vi er nået til den dag idag, og ved en kæmpe hjælp fra Haderslev Musikskole og leder Jesper Ry, bliver jeg så pavestolt og taknemmelig. 
Jeg udlever en af mine drømme og er blevet total afhængig af denne her dejlige og superglade musik. Jeg kan ikke forestille mig ikke at styre gospelkor mere.. jeg vil komme til at føle at jeg mangler noget. 
Alle disse følelser jeg prøver at beskrive her er alt sammen pga. disse dejlige mennesker jeg har den store ære at styre hver mandag aften og ude til koncerter. De har givet mig en glæde i mit liv og jeg er dem for evigt taknemmelig! Vi har den vildeste og skønneste fest hver gang vi er sammen omkring gospelmusikken og jeg kunne ikke være nået så langt uden dem, både nye som gamle medlemmer. Jeg bliver rørt bare ved at sidde og skrive dette mens jeg tænker på alle vores oplevelser sammen. 
Sound of Joy er mit hjertebarn og ikke bare et arbejde men den dejligste fritidsbeskæftigelse!
Tak” 

– 2017

 

_________

Lone, Sognepræst Jegerup Kirke:

Vi havde glædet os meget til kirkens gospelkoncert med Sound of Joy. Vi har før haft gospelkoncert i kirken, så vi er lidt forvente med dygtige kor og dygtige korledere. Sound of Joy skuffede da heller ikke og gav en fantastisk koncert. Men det særlige ved dette kor var den høje kvalitet af sange, solisternes enestående præstationer og ikke mindst det dygtige band, som ledsagede sangen. Som vores præst udtalte, så havde vi nu fået et lokalt Oslo Gospel Choir. En fantastisk aften, som vi vil mindes med stor glæde og anbefale varmt til andre kirker.

– 2017

 

_________

Kaj Kongsted – Oplevelses-klumme. Fra julekoncert:

“Julekoncert med gospelkoret “Sound of Joy”, mandag d. 19/12 2016. kl. 19.30, på Kulturhuset Bispen, Haderslev.
Kulturhuset “Bispen”s “Månesal” summede af forventning denne mandag aften i den sidste advents uge, og kl. 19.15 var alle de vel ca. 120 stole besat. Kl. 19.30 blev så forventningerne indfriet, da de mellem 20 og 30 piger, en mand, og fire musikere, alle under ledelse af korleder Mikaela Bang Jakobsen, hvis smilende, glade orientering, fulgte alle koncertens 12 numre, og var opløftende. Koncerten indledtes med nummeret “Gloria”, og derefter fulgte 10 øvrige gospel numre. De der altid emmer af liv og glæde,men også mere stille eftertænksomme numre, som også hører advent og jul til, alle på engelsk og et på dansk. Det var Chr. Bøtker på piano, Mads Møller Jakobsen på trommer, Jan Nissen på bas og Silke Kristine Ekmann Kidholm på violin, der akkompagnerede de friske “Sound of Joy” sangere, hvilket var en lidt utraditionel instrument sammensætning, men gankse velfungerende. En god før-jule, og forhåbentlig traditionel oplevelse, af vores by s kendte godpel sangere, der er tilknyttet Haderslev Musikskole, og som ved denne og mange andre sammenhænge, er med til at gøre musiklivet i Haderslev Kommune mangfoldig.” 

– 2016

 

________

Hr. og fru Iversen, Brudepar:

Kære Winnie og co.
Puha… Så er vi så småt ved at lande igen efter den vildeste dag i vores liv.
Jeg vil bare sige 1000 tak for sidst og ikke mindst, fordi i gjorde vores dag perfekt. Hold nu op I var gode. Vi snakker stadig om jer. I styrede det kapel og 1000 tak for overraskelsen. Der fik I os.
Vores gæster har rost jer til skyerne.
Tak 🙏

Ha en dejlig weekend og håber klart vi ses igen.

– 2016